Terug naar het overzicht

Bewustwording over cybercrime tijdens cybercongres

Bijna 90 ondernemers zetten vorige week hun agenda’s even opzij voor het cybercongres van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. Het congres werd georganiseerd om ondernemers uit de regio bewust te maken van cybercriminaliteit en hoe zij zich het beste kunnen beschermen. “We vinden het belangrijk dat onze ondernemers een goede strategie voor cybersecurity hebben,” vertelt burgemeester Wortelboer van Stede Broec namens de drie gemeenten.

Gehackt als ondernemer

“Steeds meer mensen en bedrijven worden slachtoffer van digitale misdaad. Oplichters zijn steeds slimmer, maar het is een redelijk onzichtbare vorm van criminaliteit,” vertelt burgemeester Wortelboer. Om ondernemers in de regio beter te informeren over de gevaren werd het congres georganiseerd. Xander Koppelmans vertelde tijdens de bijeenkomst over zijn persoonlijke verhaal als ondernemer. Hiermee ontkrachtte hij snel de gedachte dat kleine ondernemers voor hackers niet interessant zijn. Het ging al 25 jaar goed met zijn reclamebedrijf, dus hij was zelf nooit naar een bijeenkomst over digitale veiligheid geweest. Xander vertelde wat er gebeurde toen hij werd gehackt. “We zagen alle files verdwijnen en stonden machteloos. We hadden geen plan hoe te handelen in zo’n situatie.” Zijn bedrijf was gehackt door hackers uit China. In de maanden daarna bleek hoe groot de schade was voor zijn bedrijf. Uiteindelijk moest hij twee jaar na de hack faillissement aanvragen met een schuld van ruim anderhalf miljoen, ongeveer zes keer zijn jaarwinst. De gevolgen van de hack gaan verder dan het zakelijke leven. Een verkoop van zijn eigen woning en een scheiding waren onvermijdelijk.

AI in cybercrime

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse bedrijven in de afgelopen drie jaar slachtoffer is geworden van een cyberaanval. Dave Maasland, cybercriminaliteit & cybersecurity, vertelde tijdens het congres hoe hackers te werk gaat en over de ontwikkelingen in de cyberdreiging door de komst van AI. De drempel voor cybercrime wordt steeds lager, doordat steeds meer onderdelen van het hacken geautomatiseerd kunnen worden. Zo kan AI bijvoorbeeld de phishingmails schrijven en stemmen kunnen in 3 seconden gekloond, wat helpdeskfraude makkelijker maakt. Met alle informatie die door ChatGPT wordt gehaald (en gestolen kan worden) krijgen phishingmails steeds vaker de juiste inhoud en namen als afzender. Als iets echt lijkt, reageren mensen sneller op een bericht. In zijn presentatie gaf hij een inkijkje hoe hackers te werk gaan en hoe makkelijk ze aan data kunnen komen.

Digitaal veilig

Digitale veiligheid wordt door veel ondernemers niet gezien als het belangrijkste onderdeel van hun bedrijf. Daardoor krijgt digitale beveiliging snel te weinig aandacht. Veiligheid is iets waar voortdurend aan gewerkt moet worden. Dave presenteerde meerdere maatregelen, van 2-traps authenticatie tot wachtwoordzinnen, updaten en offline bewaren. Als laatste tip geeft Dave de ondernemers mee om hun ergste ‘doemscenario’ eens uit te schrijven en daarmee naar de echte experts te gaan om de meest vitale informatie en processen goed te beschermen: “Werken aan de digitale weerbaarheid van uw bedrijf is risicomanagement. Bedenk hoe erg het is als uw data op straat komt te liggen of voorgoed kwijt raakt. En hoeveel het u waard is om te voorkomen.”

Platform Veilig Ondernemen

Vanuit Platform Veilig Ondernemen werd er tijdens het congres ook gewezen op de tijdelijke subsidie voor kleine ondernemers. Om ondernemers te ondersteunen bij het nemen van van maatregelen tegen cybercriminaliteit is de subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ van het Ministerie van Economische zaken beschikbaar. U kunt hier meer over lezen op de website Platform Veilig Ondernemen. Op de website kunt u ook een test doen om te kijken welke maatregelen voor uw bedrijf belangrijk zijn.