Burenoverlast
In elke woonwijk komt het weleens voor: burenruzie. Of het nu gaat om geluidsoverlast, overlast van huisdieren, hangjongeren, pesterijen, een overhangende tak of schutting. Soms kunnen deze ergernissen maanden of zelfs jaren tussen buren in staan. Dit verandert dan niet alleen de sfeer thuis, maar ook die in de buurt. Heeft u een meningsverschil met uw buren? Op deze pagina leest u wat u kunt doen.
Eigen kracht
Als inwoner bent u zelf verantwoordelijk voor een prettige leefomgeving. Probeer eerst op eigen kracht met elkaar de overlast of het meningsverschil uit de wereld te helpen. Vaak hebben buren zelf niet eens in de gaten dat ze overlast veroorzaken. Een gesprek kan dan vaak wonderen doen. Wilt u meer informatie over het zelf starten van een gesprek met uw buren, dan kunt op de website Problemen met je buren? tips lezen.
Buurtbemiddeling
Komt u er als buren niet zelf uit? Dan kunt u gratis hulp vragen aan buurtbemiddeling. De buurtbemiddelaars zijn een groep van vrijwilligers die professioneel getraind zijn om te bemiddelen bij conflicten. Deze onpartijdige bemiddelaars oordelen niet, maar brengen u en uw buren opnieuw met elkaar in gesprek. Aandacht, respect en vertrouwen zijn sleutelwoorden in dit gesprek. Buurtbemiddeling is voor alle inwoners van Stede Broec.
Vaak is buurtbemiddeling een langdurig traject, waar zeer veel partijen bij betrokken zijn. Het kan jaren duren voordat een oplossing is bereikt. In alle gevallen is het beter eerst zelf te proberen het probleem op te lossen.
Melden
Komt u er zelf niet uit of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons. Overlast kunt u melden via Fixi. Wilt u liever eerst contact met een van onze medewerkers? Vul dan het contactformulier in of bel naar 14 0228.
Burenoverlast is vervelend, het is daarom beter om burenoverlast te voorkomen. Hieronder volgen een aantal tips die kunnen helpen bij het voorkomen van overlast:
- maak kennis met de buren en zorg voor een goede verstandhouding
- maak gebruik van geluiddempende isolatie, zoals vloerbedekking
- plaats geen geluidsinstallatie vlak tegen een muur of direct op de grond
- sla niet met de deuren, een stukje rubber in de deurpost kan dit helpen voorkomen
- loop niet stampend door het huis of op hakken op een harde vloer
- leer kinderen rekening te houden met de buren
- laat de buren weten dat u een feestje heeft en tot hoe laat het ongeveer gaat duren, nodig de buren eventueel ook uit om even mee te drinken
- maak ’s ochtends vroeg en in de avond en nacht minder geluid dan overdag
- maak afspraken met de buren over tijden waarop u lawaai kunt maken, zoals het verbouwen aan het huis of het bespelen van een muziekinstrument
- zet de muziek niet te hard of zet een koptelefoon als u wel harde muziek wilt horen
Lukt het buren niet meer op een goede manier met elkaar te communiceren, gaat het mis en komen ze er samen niet uit, dan kan Buurtbemiddeling de helpende hand bieden. Buurtbemiddeling is vooral goed bij situaties die niet geschikt zijn voor politie en/of justitie. Denk aan:
- geluids-, parkeer- en/of stankoverlast
- onenigheid over erfscheiding, tuin- en buitenproblemen
- overlast door kinderen/huisdieren
- vernielingen
- de manier waarop iemand zich gedraagt tegenover een ander
De professioneel getrainde vrijwillige bemiddelaars helpen beide buren op een goede manier met elkaar in gesprek te gaan. Zij werken neutraal, hebben geen oordeel en kiezen geen partij. Buren die bereid zijn het gesprek aan ta gaan proberen, met behulp van de bemiddelaars, zelf tot een duurzame oplossing te komen.
Aanmelden
U kunt zich eventueel zelf aanmelden voor buurtbemiddeling. Bel daarvoor op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur naar 0229-212587. Of stuur een mail naar buurtbemiddeling@netwerkhoorn.nl. De coördinator neemt contact met u op voor een telefonische intake. Tijdens dit gesprek wordt uitleg gegeven over het traject en beoordeeld of de situatie geschikt is voor Buurtbemiddeling. Wilt u gebruik maken van Buurtbemiddeling, dan komen twee bemiddelaars, op afspraak, bij u thuis om uw kant van het verhaal te horen. De bemiddelaars gaan hierna langs bij uw buren om het verhaal van hen te horen en na te gaan of zij open staan voor een gezamenlijk gesprek. Als beide buren hiervoor openstaan, organiseren en begeleiden de bemiddelaars het bemiddelingsgesprek tussen u en uw buren op een neutrale locatie. Deelname aan Buurtbemiddeling is gratis en vrijwillig. Na een aantal weken nemen de bemiddelaars nogmaals contact met u en uw buren op, om te vragen hoe de situatie is.