Stop heling, regels voor handelaren (DOL/DOR)

Als ondernemer wilt u laten zien dat de tweedehands spullen die u inkoopt niet gestolen zijn. Daarom bent u als handelaar wettelijk verplicht een in- en verkoopregister bij te houden. Handelaren in tweedehands goederen zijn ook verplicht om zich als handelaar bij de gemeente aan te melden. Dit kan via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Hierdoor wordt heling tegengegaan en de afzetmarkt voor gestolen goederen verkleind.

Aanmelden als handelaar

Handelaren in tweedehands goederen kunnen zich online aanmelden bij een landelijke website:

  • ga naar de website Digitaal Opkopers Loket 
  • maak een account aan en vul uw gegevens in, de gemeente en de politie ontvangen hiervan een melding
  • de gemeente neemt per e-mail contact met u op om uw melding te controleren
  • u kunt uw account (gratis) koppelen aan het Digitaal Opkopers Register (DOR), dan kunt u digitaal bijhouden wat u in- en verkoopt

Veelgestelde vragen

Wanneer u te goeder trouw iets koopt, waarvan achteraf blijkt dat het gestolen is, dan bent u niet strafbaar. Te goeder trouw betekent hier dat u niet weet en niet had kunnen weten dat het gestolen is. Om er zeker van te zijn dat u geen gestolen goederen inkoopt kunt u de aangeboden goederen checken op de website stopheling.nl.

Als ondernemer in tweedehands goederen bent u voor de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie een belangrijk persoon als het gaat om heling. Met heling bedoelen we het krijgen, verkopen of verhandelen van spullen die door een misdrijf gekregen zijn. Veel van die goederen komen van woninginbraken of straatroven. Deze spullen worden, zonder dat u het weet, via handelaren aangeboden. Voorbeelden zijn: telefoons, laptops of sieraden. Opkopers zijn bij wet verplicht zich bij de gemeente te melden als opkoper. Dit staat in het Wetboek van Strafrecht, artikel 437. Melden kan veilig en gemakkelijk via het Digitaal Opkopers Loket (DOR). Gebruikt u al een eigen digitaal opkopersregister? Dan kan dit worden gekoppeld aan het DOR. Zo kunt u uw eigen systeem blijven gebruiken. Uw digitale register moet dan natuurlijk wel aan de wettelijke eisen voldoen.

Als handelaar moet u bijhouden wat u in- en verkoopt. Dat doet u via het Digitaal Opkopers Register (DOL). Hierdoor zien wij waar de spullen vandaan komen. Het voordeel van het digitale register is dat de politie automatisch bericht krijgt wanneer u een gestolen artikel aanmeldt. Door de koppeling van de melding is de kans groter dat de politie inbrekers of helers pakt. Hierdoor is het lastiger om gestolen goederen te verhandelen. En heeft u minder kans dat u goederen verkoopt die gestolen zijn. Kijk voor meer informatie over het DOR op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

De gemeente heeft via de APV geregeld dat handelaren verplicht een verkoopregister bij moeten houden. De verplichte registratie van ingekochte goederen voor opkopers vond tot voor kort uitsluitend op papier plaats. In 2011 heeft de politie de digitale variant ontwikkeld: het DOR. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is in 2017 gestart met een wetgevingstraject om het gebruik van het DOR wettelijk verplicht te stellen.

Als u zich aanmeldt bij het DOL, dan kunt u tijdens het aanmelden aangeven dat u gebruik wilt maken van het DOR. U ontvangt dan automatisch een inlognaam en wachtwoord. U kunt daarmee inloggen op het DOR, opkopersregister.stopheling.nl.

Als iemand zich niet wil of kan legitimeren kunt u niet in- of verkopen. U bent namelijk verplicht om de identiteitsgegevens van de persoon van wie u inkoopt of aan wie u verkoopt te registreren in uw register.

De politie neemt contact met u op en u moet het artikel goed bewaren tot de politie bij u in de onderneming is geweest.