Sportakkoord

Het Sportakkoord van Stede Broec is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen, in iedere gemeente. De missie is om iedereen (van jong t/m oud, met of zonder beperking, ongeacht afkomst of achtergrond) op een veilige manier de kracht en het plezier van sport en bewegen laten ervaren.

Doel Sportakkoord

Doel van het Sportakkoord is om meer mensen duurzaam te laten sporten en bewegen. Daarom is er een kernteam gevormd. Aan de hand van hun visie (keuze van de doelgroep en thema’s ) wordt er een richting gekozen om zo meer mensen duurzaam aan het bewegen te krijgen. Hiervoor is budget beschikbaar gesteld vanuit de overheid.

Sportakkoord budget beschikbaar

Verenigingen, organisaties en personen met sportinitiatieven die leiden tot meer bewegen of dit te verbeteren kunnen in aanmerking komen voor het Sportakkoord budget. Ook het stimuleren van iedere inwoner om te gaan sporten en bewegen is hierbij belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een sportactiviteit voor een nieuwe doelgroep voor sportverenigingen, samenwerkingsactiviteiten tussen sportverenigingen, sport – en spelmaterialen ter behoeven van een gezamenlijk initiatief.

Aanvragen Sportakkoord budget

Wilt u gebruik maken van (een deel) van het budget? Vul dan het aanvraagformulier in. U kunt ook contact opnemen met Heidy Gobes van Sportservice, via hgobes@teamsportservice.nl

Het Sportakkoord Stede Broec is een vertaling van landelijke doelen naar lokale doelen. Er is in 2019 een eerste Sportakkoord Stede Broec opgesteld. In 2023 is een nieuwe versie geschreven. Deze versie omschrijft een evaluatie van het eerste Sportakkoord, geeft aan wat er in Sportakkoord 2.0 anders is, en geeft aan wat de zes pijlers zijn. Ook wordt de lokale organisatie omschreven, de (financiële) uitvoering en het stappenplan. Meer informatie leest u in het Sportakkoord Stede Broec (pdf)  

Op dit moment bestaat het kernteam uit:

  • Arno Riemens, vrijwilliger met affiniteit voor sport
  • Auke Abbekerk, Vrijwilligerspunt Westfriesland
  • Heidy Gobes, buurtsportcoach Team Sportservice
  • Michiel Ouwehand, lid van sportcommissie Willibrordus school te Bovenkarspel
  • Ton Leijen, bestuur sportvereniging
  • Ellen de Wit, Ons Stede Broec
  • Yasmijn Wakker, beleidsmedewerker volksgezondheid gemeente

Het kernteam

  • bewaakt de lijnen van het Sportakkoord 2.0
  • beoordeelt aanvragen
  • onderhoudt contact met de gemeente en sportaanbieders

Het kernteam heeft een duidelijke visie en heeft gekozen om met twee thema’s aan de slag te gaan:

Inclusie en diversiteit

Sport en bewegen is voor iedereen. Het kernteam wil inwoners van Stede Broec ondersteunen die nu nog niet (kunnen) sporten en bewegen (door bijv. een beperking, laag inkomen, migratieachtergrond of lage opleiding). Het doel is dat ook zij het plezier en de positieve invloed van bewegen ervaren. Door het wegnemen van financiële, sociale en praktische drempels worden meer inwoners verleid om te gaan bewegen. De ambitie is om voor minderheidsgroepen meer mogelijkheden aan te bieden.

Vaardig in bewegen

Vaardig in beweging streeft naar kansen voor iedereen om vaardig en veelzijdig te sporten en bewegen. De basis wordt gelegd bij de jeugd. Voor het versterken van die basis is samenwerking tussen sport, onderwijs, kinderopvang en gemeente belangrijk. Samenwerking is nodig om ieder kind en jongere met plezier aan het sporten en bewegen te krijgen en houden. Verschillend bewegen is nodig om vaardig te worden en meer plezier te beleven aan sport. Dit geldt voor alle leeftijden maar is vooral bij de jeugd erg belangrijk.

Overige thema’s

Ook zal worden ingezet op de andere thema’s uit het landelijke Sportakkoord. Dit betreft de thema’s: sociaal veilige sport, vitale sportaanbieders, ruimte voor sport en bewegen en de maatschappelijke waarde van topsport.