Veelgestelde vragen bouw-/omgevingsvergunning

Bij ideeën en initiatieven die voor veranderingen zorgen in de leefomgeving van u en anderen, kunt u voor veel vragen komen te staan.

Veelgestelde vragen

Bent u van plan om uw woning of bedrijf te (ver)bouwen? Of wilt u bijvoorbeeld een boom kappen of een dakkapel aanbrengen? Of heeft u grotere ideeën, bijvoorbeeld voor een leegstaand gebouw, of een braakliggend terrein? Doe altijd eerst een vergunningscheck bij het Omgevingsloket.

Na de check weet u of u een vergunning moet aanvragen of alleen maar een melding hoeft te doen. Als blijkt dat u een vergunning nodig heeft, dan vraagt u deze ook aan via het Omgevingsloket.  

Over de vergunning

huis in aanbouw

Niet voor alle bouwplannen hebt u een vergunning nodig. Op Omgevingsloket.nl kunt u een vergunningscheck doen.

Overleg met de gemeente kan altijd. Een eerste gesprek is gratis. Een gesprek kan 3 uitkomsten hebben:

  • een omgevingsvergunning is niet nodig
  • een omgevingsvergunning is wel nodig. U krijgt te horen welke gegevens u  nodig hebt om een vergunning aan te vragen
  • is het plan in strijd met het bestemmingsplan, dien dan eerst een principeverzoek in. 

Voorbeelden zijn:

  • aanleggen van een weg
  • afwijken van een bestemmingsplan
  • bouwen of verbouwen van een woning of bedrijf
  • aanbrengen van reclame  (zoals een reclamebord)
  • slopen of verbouwen van een monument
  • plaatsen van een aan-, bij- of uitbouw (bijvoorbeeld plaatsen van een  tuinhuisje, schuurtje, berging)
  • plaatsen van een dakkapel
  • kappen van een (monumentale) boom
  • maken van een uitrit
  • tijdelijk plaatsen van roerende zaken (bijvoorbeeld een container) op of aan de weg

De Omgevingswet heeft de manier voor het aanvragen van een omgevingsvergunning veranderd. Alle aanvragen kunnen in één keer binnen het Omgevingsloket worden aangevraagd.  

  • controleer in het omgevingsloket of u een vergunning nodig heeft of dat een melding voldoende is
  • vraag een omgevingsvergunning aan voor eenvoudige plannen, zoals: het bouwen van een garage, uitbouw, uitrit, dakkapel, of het kappen van een boom
  • in het omgevingsloket staan alle omgevingsplannen en nog bestaande ‘oude’ bestemmingsplannen die van toepassing zijn

Voor ingewikkelde plannen is het vooraf noodzakelijk eerst contact op te nemen met de gemeente.

Vervolg

  • de gemeente beoordeelt de aanvraag en kijkt of het aansluit op de omgevingsvisie
  • na akkoord gaat de aanvraag door naar de omgevingstafel. Hier schuiven diverse betrokken partijen aan. Zij kijken naar de complete aanvraag, zodat er later in het traject geen oponthoud kan ontstaan door informatie die we vooraf hadden kunnen weten
  • ingewikkelde plannen, vallen onder de uitgebreide procedure van 6 maanden.

Alle aanvragen, eenvoudig en complex, verlopen via het Omgevingsloket.

Op de website van het Omgevingsloket kun je controleren of een vergunning nodig is, of dat er een melding gedaan moet worden of informatie moet worden geven over de werkzaamheden.

Bij de vergunningscheck zijn de regels van de gemeente, het waterschap, de provincie en/of de Rijksoverheid verwerkt.

Er zijn geen rechten te ontlenen aan de uitkomst van de vergunningcheck. De uitkomst hangt namelijk af van antwoorden die u heeft gegeven. Als de informatie in die antwoorden niet volledig zijn of (onbedoeld) verkeerd zijn ingevuld, dan kan het zijn dat de uitkomst van de vergunningcheck ook niet klopt.

In de meeste gevallen hoort u binnen 8 weken of u een vergunning krijgt. Deze periode heet de beslistermijn. In de meeste gevallen geldt onder de Omgevingswet de korte voorbereidingsprocedure van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Overheden kunnen de beslistermijn 1 keer met maximaal 6 weken verlengen. Daar moet de overheid u binnen de beslistermijn van op de hoogte brengen.

Voor sommige situaties geldt de uitgebreide procedure. Dan is de beslistermijn 6 maanden. Deze termijn kan de overheid ook met 6 weken verlengen.

De kosten voor een omgevingsvergunning hangen af van het soort activiteit waar u de vergunning voor aanvraagt. De tariefstelling is niet eenvoudig. Het volledige overzicht vindt u in onze Tarieventabel Legesverordening op de pagina Leges.

Zodra u op de knop verzenden druk in het Omgevingsloket om uw aanvraag te verzenden ontvangt u vanuit dit systeem een bevestiging dat uw aanvraag is verzonden.

U ontvangt ook een aparte bevestiging vanuit de gemeente. Heeft u na twee weken, na de ontvangstbevestiging vanuit het Omgevingsloket, nog geen ‘procedurebevestiging’ (dit is een brief vanuit de gemeente) ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente.

Is uw vergunningsaanvraag geaccepteerd dan bent u bij nieuwbouw van bouwactiviteiten die vallen onder gevolgklasse 1 verplicht een onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen. De kwaliteitsborger toetst tijdens de (ver)bouw het (ver)bouwplan aan de bouwtechnische voorschriften uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) en verklaart of de getoetste onderdelen aan de voorschriften voldoen. Een verklaring van de kwaliteitsborger is bij oplevering voorwaarde voor ingebruikname.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de kwaliteitsborger en gevolgklasse 1 op onze website Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Overige vragen

bouwplek in de verte

Check of uw plan binnen het bestemmingsplan past op het Omgevingsloket. Blijft het onduidelijk, neem dan contact op met de gemeente.

Een omgevingsvergunning voor de activiteit (ver)bouwen moet altijd worden beoordeeld op redelijke eisen van welstand. In de welstandsnota zijn o.a. de volgende criteria opgenomen:

  • de aanvaardbaarheid van het bouwwerk in relatie tot de karakteristiek van de reeds aanwezige bebouwing
  • de openbare ruimte, het landschap dan wel de stedenbouwkundige context
  • massa, structuur, maat en schaal, detaillering, materiaalkeuze en kleurstelling
  • samenhang in het bouwwerk voor wat betreft de onderlinge relatie tussen de samenstellende delen ervan

Bodemonderzoek

  • opvragen via het Bodemloket van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN)
  • vast stellen of de bodemkwaliteit geschikt is
  • ter voorkoming van bouwen op verontreinigde grond

Archeologie

  • wordt meegenomen bij alle ruimtelijke plannen waarbij bodemverstoring optreedt
  • voor meer informatie zie Archeologie

De gemeente houdt toezicht op de bouw. Heeft u geen vergunning of bouwt u niet volgens de vergunning? Dan kan de gemeente de bouw stil leggen. Of u zelfs het gebouw laten afbreken.

De gemeente heeft een stappenplan opgesteld hoe, wanneer en wie u kunt betrekken bij uw plannen. Belangrijk is om eerst na te denken waarover u anderen kunt en wilt betrekken. 

Kijk ook op de pagina over participatie.

Ja, de gemeente kan bij de aanvraag van bepaalde vergunningen, subsidies en bij vastgoedtransacties een Bibob-onderzoek doen. Met zo’n integriteitsonderzoek wil de gemeente voorkomen dat ze criminele activiteiten faciliteert. Ook beschermt de gemeente zo de bonafide ondernemers.

Bij een aanvraag voor een dakkapel en/of dakraam wordt in het omgevingsloket vaak verwezen naar de gemeente in verband met een mogelijk uit te voeren ecologisch onderzoek (flora en fauna). 

Als u een dakkapel of dakraam wilt plaatsen dan hoeft u in de gemeente Stede Broec geen ecologisch onderzoek te laten uitvoeren. U kunt zonder contact op te nemen met de gemeente doorgaan met uw aanvraag.

Let op: Bij het volledig vervangen van het dak en/of het plaatsen van isolatie binnen de dakspanten van het hele dak dan is een ecologisch onderzoek meestal wel noodzakelijk. Er wordt dan onderzoek gedaan om te kijken of en welke beschermde vogels zich hebben genesteld in het dak (dit is vaak vooral bij oude daken) en er wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van vleermuizen.